L’Associació de veïnes i veïns de Fontpineda, és l’entitat del barri dinamitzadora de les festes populars i culturals, que vol ser punt de trobada dels veïns i de les veïnes, oberta a recollir inquietuds de caire social; tot plegat per afavorir un bon veïnatge i una millora del nostre entorn. Per això, s’organitza la Festa de l’Arbre, la Revetlla de Sant Joan, la Festa Major, la Castanyada, el Pare Noel.

El compromís de l’Associació de veïns i veïnes de Fontpineda amb el medi ambient és evident, així doncs, enguany se celebrarà la 22a Festa de l’Arbre, que voldrà dir haver transformat o arranjat indrets del barri que estaven deteriorats. Aquesta activitat té l’objectiu de sensibilitzar-nos per a que la conservació i la repoblació de la naturalesa que ens envolta sigui una cosa de tots i totes. L’actuació impulsada més important es va realitzar els anys 2008 i 2009, al crear el Parc dels Nens, amb més de 4.000 m2 d’espai nou, condicionat amb mobiliari urbà pels més petits. Per reforçar l’objectiu de la sensibilització dels nens I les nenes vers el medi ambient es van convocar el 2010 I el 2011, els concurs de pintura amb els temes A Fontpineda reciclem” i “A Fontpineda cuidem la natura.

Cada any es presenta als veïns i a les veïnes propostes d’activitats a realitzar en el Centre Cívic. S’han dut a terme tallers de maquillatge, de patchwork, s’ha ballat sevillanes, salsa i dansa del ventre; ens vàrem poder apropar al món dels vins i caves en les tres sessions del tast de vins; es fan sessions de reiki, des del mes de novembre 2010 es fa teatre en anglès per a infants English Practice. S’ha gaudit d’exposicions de fotografia i de pintures.
Altres activitats han estat els tres Festivals de Patinatge artístic al Parc Central, on els patinadors i patinadores de Pallejà ens han mostrat el seu treball i les dues  exhibicions de ballet en col·laboració amb el gimnàs Gent Moderna de Pallejà al Centre Cívic; tant en un cas com en l’altre ha suposat un major coneixement de Fontpineda per part de molt veïns i veïnes del nucli urbà, afavorint un millor convivència.

Com a actuació de sensibilització social, hi ha hagut una participació en la campanya “Apadrina un avi” de la Fundació Selfa Món, de Fontpineda.

Les activitats estan adreçades a tots els veïns i les veïnes, amb tracte diferencial per als socis de l’entitat, en el cas de les que no són gratuïtes.

Davant de la preocupant repercussió de l’activitat a “La Cova” es va col·laborar econòmicament per poder mesurar el so exterior al recinte, amb la finalitat de poder aportar proves de les molèsties que s’origina als veïns i les veïnes propers, i s’està en contacte amb el responsable de la Comissió Municipal de Fontpineda per conèixer les mesures que s’apliquen per trobar la solució al problema.

L’associació s’ha implicat també en el cas “Ciments Molins”, fent-ne un seguiment de la demanda judicial que es va interposar i de la implementació de la nova activitat autoritzada, crema de combustibles alternatius. L’Associació de veïns i veïnes de Fontpineda forma part de la Comissió de Sostenibilitat de Ciments Molins, en la qual hi participen representats dels Ajuntaments de les poblacions de l’entorn i les seves Associacions de Veïns. El President de la nostra entitat ha assistit a totes les reunions, per estar assabentat i vetllar pels interessos del barri.

Es va estar al corrent de les mesures adoptades per a solvatar les conseqüències de les dues inclemències greus del temps, la “ventada”(2009) i la “nevada”(2010), que van suposar gran perjudici a Fontpineda.

S’ha insistit amb l’ampliació de l’horari del “Fontpibus”, encara pendent.

Un punt de màxima atenció ha estat la seguretat. Per això es va impulsar la reunió  de l’estiu del 2009 al Castell de Pallejà, en la que els Mossos d’Esquadra, l’Alcalde i el President de la Comissió Municipal de Gestió de Fontpineda, van informar de les actuacions que estaven desenvolupant en coordinació els cossos de seguretat, mossos d’esquadra i guàrdia urbana, i de les mesures de seguretat que calia prendre als nostres habitatges i al barri per evitar els robatoris. Durant el 2010 i 2011, s’han distribuït tríptics i informació via electrònica, de consells per augmentar la seguretat a l’estiu.

Així doncs, l’Associació de veïns i veïnes està implicada en mantenir les nostres festes tradicionals, donar contingut al Centre Cívic, fer propostes per millorar les condicions del nostre entorn i fer el seguiment de les accions que es duen a terme al nostre barri.