Fontpineda, a 17 km. de Barcelona, i a 300 metres sobre el nivell del mar, està situada a un extrem del massis de les Planes o Montmany, contrafort de la serralada del Garraf-Ordal. Les altituds més destacades de Montmany son les Planes, el Guixar, el Cucut, el Cuixó i el Puig de Gratallops.

Fontpineda, es part del nucli urbà de Pallejà. Aquest municipi és situat al bell mig de la comarca del Baix Llobregat, a la banda dreta del riu i té una extensió de 8,41 km2.

El topònim Pallejà es remunta, clarament, a l’època romana. Probablement el nom, que deriva del llatí palladius, fou el del propietari d’una vil.la o antic “fundus”. El fet que s’hagi conservat el nom indica que el lloc segurament ha estat sempre habitat des d’aleshores i que ni al període de les invasions ni tampoc en la conquista dels sarraïns, no degué ser abandonat del tot.

La comarca fou conquerida als musulmans pel compte de Barcelona, Ramon Berenguer I. Durant l’Edat Mitjana, la zona restà sota el domini de la família Cervelló. Entroncaren amb els Alemany que donaren a Catalunya un Governador General i un President de la Generalitat (segle XV). Les pugnes polítiques entre els senyors de Cervelló i els de Corbera, foren constants i tota la geografia d’una i altra població es veié ensangonada per cruels guerres. Els monarques de la casa de Barcelona es veieren obligats a intervenir posant “Pau i Treva”. Arran de la Guerra de Successió (11 de setembre de 1914) es lluità aferrissadament a favor de la Generalitat.

D’ençà 1936 i fins l’any 1959, part de l’actual Fontpineda va ésser ocupada per polvorins militars, ubicats a les coves situades en el lloc que avui ocupa el Restaurant.

El dia abans de Sant Joan de l’any 1966 s’iniciaren les obres del que havia d’ésser el Primer Polígon de Fontpineda, per iniciativa del promotor Sr. Marià Trabal i Villena. A final dels anys seixanta, Fontpineda era una urbanització de segona residència. Actualment compta amb una població estable de 1856 habitants.