Fontpineda va néixer com a urbanització a mitjans dels anys seixanta i amb una clara vocació d’ubicar segones residències. Només els més agosarats contemplaven aleshores el barri com a lloc habitual de residència.

Als anys vuitanta el PSC, amb suport d’altres partits d’esquerra ostentava el poder a l’Ajuntament de Pallejà. En aquells moments, la situació de degradació que patia Fontpineda ja era considerable, i tot i la il•lusió que suposava tornar a disposar de representants lliurement escollits pel poble, aviat es va veure que des de l’Ajuntament de Pallejà no hi havia cap intenció de fer absolutament res per a aturar-la.

Per qui no hagi viscut aquells temps a Fontpineda, cal informar-los que, malgrat la imatge que es tenia aleshores d’entorn residencial privilegiat, amb esportistes de nivell com a reclam, les zones verdes eren autèntics abocadors, que no hi havia un servei de neteja regular als nostres carrers, que el paviment d’aquests mostraven un estat absolutament deplorable, que la manca de clavegueram generava fuites d’aigües fecals a molts punts del barri i que la única via de comunicació amb Pallejà era una pista no apta per a tots els vehicles i que quedava impracticable en cas de pluja mínimament forta.

La situació de Fontpineda tampoc va millorar gens ni mica amb el canvi de govern municipal que van suposar les eleccions de 1991, on CiU va obtenir la majoria absoluta. Va continuar l’absoluta deixadesa envers la problemàtica del nostre barri i la política econòmic-fiscal basada en el cobrament d’impostos a canvi de pràcticament cap servei ni inversió.

Creació del PDF

A l’Abril de 1993, un grup de veïns de Fontpineda van tenir la idea de canalitzar les aspiracions d’una vida millor pel barri mitjançant un partit polític, el PDF “Partit pel Desenvolupament de Fontpineda”.

Hauríem de preguntar a aquells pioners si realment es van arribar a imaginar el que arribarien a aconseguir per al barri amb la seva iniciativa. En qualsevol cas, serveixin aquestes línies per a mostrar el meu més sentit reconeixement per la iniciativa.

L’any 1995, quan CiU va revalidar la seva segona majoria absoluta a Pallejà el PDF va obtenir 2 representants a l’Ajuntament gràcies als vots de 543 veïns (87% del vots emesos). No va ser fàcil per als nostres regidors fer-se escoltar a l’Ajuntament, però poc a poc, amb insistència, van aconseguir autèntiques fites que han transformat el barri.

El primer va ser aconseguir va ser tirar endavant el projecte del clavegueram, estan el PDF a la oposició. Degut al mal plantejament que va fer l’Ajuntament de l’obra és va formar una oposició al projecte que va fer necessari la col•laboració del PDF amb el govern de Convergència, per realitzar una obra tan necessària pel barri com és el clavegueram. D’aquesta col•laboració amb l’equip de govern es va crear el clima de confiança necessària entre tots dos partits perquè a finals del 2008 es constituïes a Fontpineda, una Comissió Municipal de Gestió amb les delegacions de l’Alcalde necessàries per gestionar el barri, una alternativa a l’establiment d’una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) que va ser el cavall de batalla durant 2 anys, i que ha resultat ser una eina de primera per a gestionar un pressupost que any rere any ha esdevingut més substanciós, tant pel que fa a les partides d’inversió com de manteniment.

PDF a l’Ajuntament

Amb l’arribada al PDF al Govern Municipal, en les eleccions del 1999, el barri va reviscolar completament:

  • 1999 - 2003
  • 2003 - 2007
  • 2007 - 2011
  • 2011 - 2015
  • Un cop acabades les obres del clavegueram, els anys 1999-2003, va ser el moment de centrar els esforços en rea condicionar les zones verdes, i com a fita destacada la construcció del Parc Central, lloc de trobada per excel•lència de les famílies amb canalla i del jovent esportista.

    També durant aquest període es va procedir a l’ordenació viària del barri i a la construcció de la carretera de Fontpineda a Pallejà, que ha significat un abans i un després en la mobilitat d’aquest barri, amb l’ajuda del Fontpibús.

  • El mandat municipal 2003-2007 va tenir com a moment estel•lar la inauguració del Centre Cívic, que va suposat aconseguir un equipament multi funcional molt aprofitat i apreciat pels nostres veïns pels serveis que ofereix. Aquest equipament ens ha permès primer donar ubicació a l’Associació de Veïns de Fontpineda que el PDF va rescatar de un període totalment inoperant, seguidament crear l’Associació Esportiva i finalment el Club Plus 55 per la nostre gent gran.

    El punt més negre de la legislatura 2003-2007 va ser la negativa de l’Alcalde (Josep Jordana/CiU) d’aprovar uns projectes de soterrament de línies i renovació de l’enllumenat, que tothom (a Pallejà i a Fontpineda) percep com a imprescindibles i que foren redactats des del propi Ajuntament. Un incompliment fragant dels acords de govern pactats en el seu dia entre PDF, CiU i ERC i que va suposat, a la fi, la sortida del PDF del govern municipal i una certa paràlisi d’aquest als quedar-se CiU i ERC en minoria en els Plens Municipals.

  • A la legislatura 2007-2011, el PDF va aconseguir dos regidors que, malauradament, no van ser prou per pogué entrar en el Govern Municipal. CiU va pactar amb Entesa una alcaldia rotativa. Durant els dos primers anys el cap de llista per Entesa va ser l’Alcalde de Pallejà. Aquesta situació va ser dolenta per Fontpineda i pel PDF dons no es va aconseguir ni tan sols tenir la presidència de la Comissió Municipal de Gestió de Fontpineda (CMGF). Molt poques coses es van aconseguir pel nostre barri. A l’any 2009, i seguint els pactes establerts Ismael Alvarez /CiU va agafar l’alcaldia i la seva primera decisió va se trencar el pacte amb Entesa. Desprès de diferents gestions, la presidència de la CMGF va tornar a un regidor del PDF (Sr. Rafael Martín). Tot i això, i en plena crisi econòmica, tampoc es van aconseguir grans infraestructures pel barri i les principals actuacions van ser bàsicament de manteniment, ja que tot i que el PDF va entrar a formar part del govern municipal amb CiU i JA, el govern constituït era en minoria. Aquesta minoria no li permetia tirar endevant els projectes sino era amb el recolzament de l’oposició.

  • A la legislatura 2011-2015, el PDF va assolir per primera vegada tres regidors i va formar govern amb CiU i el JA, mantenint una majoria estable per governar. Durant aquesta legislatura el PDF espera assolir grans projectes per Fontpineda.