Montserrat Escobedo, regidora d’Igualtat, Promoció Econòmica i Solidaritat i Cooperació.

Com a Regidora d’Igualtat el 8 de març és un dia molt especial en què tots els objectius en la promoció de polítiques d’igualtat prenen forma i es traslladen al carrer, on neixen i on s’han d’implementar.

Què hem volgut fer en matèria d’igualtat de gènere?

És el servei municipal de referència per a la promoció de polítiques d’igualtat i el seu objectiu principal és impulsar accions en matèria d’igualtat entre dones i homes.

  • Proporcionar una atenció directa a aquelles persones que sol·licitin informació i assessorament relacionat amb la matèria d’igualtat de gènere.
  • Donar suport i assessorament a qualsevol empresa i/o organització que desitgi incorporar accions en matèria d’igualtat d’oportunitats.
  • Vetllar perquè a l’Ajuntament existeixi una cultura i gestió organitzativa basada en el principi d’igualtat entre dones i homes.
  • Coordinar-se amb tots els departaments, àrees de serveis i entitats municipals per incorporar la perspectiva de gènere en cadascuna de les seves actuacions i impulsar nous projectes i /o accions que tinguin com a objectiu fomentar la igualtat entre dones i homes.
  • Fer difusió a través de diferents plataformes de continguts sobre igualtat entre dones i homes, a tall de sensibilització social.
  • Donar suport i assessorament en matèria d’igualtat als centres educatius de Pallejà.

 

La Cadira XXL per reflexionar què podem fer tots per eliminar les desigualtats de gènere.

M’agradaria reflexionar amb vosaltres sobre aquest dia i la importància d’aquest.

A aquestes alçades del 2019, tothom hauria de saber i entendre que la igualtat és un dret.

Façana de l’Ajuntament de Pallejà en la lectura del manifest

Però existeix aquesta igualtat efectiva? Clar està que no és així, que no existeix aquesta igualtat, que les dones ara per ara, cobrem un 30% menys que els homes, segons informes sobre la bretxa salarial del gènere. Més de dos milions treballen a temps parcial, a més a més, continuem assumint majoritàriament la cura dels fills o familiars amb permisos, reduccions de jornada i excedències que tenen conseqüències molt negatives amb les seves carreres i cotitzacions de cara a la jubilació. La desigualtat salarial és real i està molt viva. També és molt impactant la dada que l’atur de les dones supera els dos milions. Com és possible que actualment hàgim de suportar les pitjors feines i amb un salari precari?

Considerem que aquest 8 de Març cal fer un pas més per totes les dones que pateixen precarietat laboral, per totes les dones assassinades en mans del masclisme en forma de parelles o exparelles, entre d’altres, per incrementar els recursos de la Inspecció de Treball, i millorar el control del compliment de la igualtat de dones i homes en l’àmbit laboral. És molt important, enfortir els serveis públics, que el model educatiu sigui igualitari, així com garantir infraestructures per als nostres majors; cal impulsar el diàleg social i la negociació col·lectiva, i també hem d’exigir plans d’igualtat a totes les empreses obligades per llei.

Montserrat Escobedo durant la lectura del manifest del 8 de març, dia internacional de la dona.

No podem oblidar la realitat de la violència de gènere i la invisible i silenciada situació d’assetjament dins l’àmbit del treball. Demanem mecanismes per corregir les desigualtats i exigim responsabilitats, per un costat al govern i per l’altre als empresaris perquè deixen de mirar cap altre lloc.

No volem més injustícies per sexe, que volem estar vives, lliures i unides per la igualtat i que totes i tots, si actuem junts, podem aconseguir-ho. No a l’assetjament laboral! No a la bretxa salarial! Totes i tots som iguals.

Per la consecució dels drets reals de les dones, ens sumem a la vaga 8M amb reivindicacions, propostes i fets, no paraules només.